LOUVAIN-LA-NEUVE MUSEUM
Client: Universite Catholique de Louvain, Belgium
Location: Louvain-La-Neuve, Belgium
Status: Competition 2008
Size: 5000m2/11M euros


Description

Our competition entry for the new museum in Louvain-La-Neuve in Belgium was both an architectural design and an urban planning proposal.

A long colonnade facing the garden provided a continuous public space at ground level with the entrance, atrium and restaurant areas. Flexible top-lit galleries located above, provided a variety of spaces and views towards both the lake and the university town.

The project was selected following a first stage urban-design competition for the second stage of the competition. The project team included Belgian architects DDV, environmental engineers Battle McCarthy (uk), Coppee Courtoy (Belgium), and quantity surveyors Widnell Europe.

Photography: Adrian Wolfson